ENGELSİZ UNIVERSITE TANITIM SUNUMU(2020-2021)

ERİŞİLEBİLİRLİK, SOSYAL SORUMLULUK DEĞİL  BİR HAKTIR!

-Engelsiz Üniversite Birimi,

Trakya Üniversitesi  Senatosu’nun 13 Ocak .2017 tarihli toplantısında alınan kararla kurulmuştur  ve 'Engelsiz Trakya Üniversitesi Birimi Yönergesi' çerçevesinde faaliyet göstermektedir.

----

Engelsiz Üniversite  Birimi, özel ihtiyaçları bulunan engelli öğrencilerin üniversite tercih dönemlerinden üniversiteden mezuniyet ve istihdam süreçlerine kadar  her tür hizmetlere eşit erişimlerini sağlamak ve gelişimlerini destekleyen çalışmalar yapmaktadır.

Engelsiz Üniversite Birimi çalışmalarının daha etkili olması için bazı akademik ve idari alt yapılardan destek almaktadır. Bu yapılardan ilki ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOMİSYONUdur.

Alanında uzman akademik ve idari temsilcilerden oluşan Engelsiz Üniversite Komisyonu’ndan bilimsel danışmanlık almaktadır.

Engelsiz Üniversite Komisyonu  8 alt danışma komisyonundan oluşmaktadır:

1-) Akademik Fırsat Eşitliği,

2- Bilgi İşlem,

3- Mimari Erişilebilirlik,

4- Engelli Hakları Ve Geri Bildirimler,

5- Rehberlik Ve Psikolojik Destek,

6- Sanat Sosyal Faaliyetler,

7- Proje ve ARGE çalışmaları,

8- Sivil Toplum Örgütleri İle İşbirliği Alt Komisyonları’ dır ---------

Engelsiz Üniversite Biriminin işleyişinde destek aldığı ikinci yapı her birimde bulunan ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BİRİMİ TEMSİLCİLERİ dir.

Her Akademik Birimde en az  ikişer Akademik Temsilci ve birer İdari Temsilci bulunmaktadır. Birimlerdeki akademik ve idari temsilciler, birimlerinde eğitim alan engelli öğrenciler ile ilgili olarak Engelsiz Üniversite Birimi ile işbirliği yapmaktadırlar.

-----

Engelsiz Üniversite Biriminin yaptığı bütün çalışmalar engelsiz üniversite politikası, misyon ve vizyonu kapsamındadır:

Engelsiz Üniversite Birimi, ayrımcılık duygusuna dayanmadan  herkesin eşit şekilde eğitim hakkından yararlanması amacında;Trakya Üniversitesi’nin  dünyasında küresel ölçekte erişilebilir, herkes tarafından tercih edilen bir üniversite olması vizyonundadır.

------------

Engelsiz Üniversite Birimi’nin Çalışma ilkeleri bulunmaktadır: hak temelli yaklaşım, gizlilik, gönüllülük, koşulsuz kabul, ayrımcılıkla mücadele, akademik fırsat eşitliği, erişilebilirlik, sorumluluk’ tur.

--------------------

Engelsiz Üniversite Birimi’nin sosyal konularda  destek aldığı Engelsiz Üniversite Platformu bulunmaktadır, bu platformda: gönüllü akademik personel, gönüllü idari personel, gönüllü öğrenci toplulukları, gönüllü sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve sosyal medya ağı takipçileri yer almakadır.

Engelsiz Üniversite Birimi, Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK) Koordinasyonluğunda pek çok alanda   önemli faaliyetler yapmaktadır

• Aday öğrencilere rehberlik hizmeti
  • Engelli öğrencilerin İhtiyaç larının tespiti ve değerlendirilmesi
  • TSE9111 patenti kapsamında mimari erişilebilirlik çalışmaları Engelsiz Kampus mimari çalışmaları
  • Bireysel- aile Psiko-sosyal destek görüşmeşleri
  • Akademik destek uygulamaları
  • Engellilikle ilgili akademik çalışmalar

Engel l bize göre değil’ etiketli çalışmalar, bir gün değil her günü kapsayacak farkındalık çalışmaları

• Barınma destek çalışmaları
  • Kariyer ve İstihdam rehberliği yapılmaktadır.

Trakya Üniversitesi Engelsiz Üniversite Birimi, Nothing about us without us, Bizim hakkımızda biz olmadan asla sloganıyla yürütülen Engel Avı projesinin uygulayıcısı durumundadır. Bu kapsamda Engelsiz Üniversite sayfasında yer alan engel avı linki ile : her birey , kendisinin veya bir arkadaşının mevcut engel durumu nedeniyle eğitim-öğretim faaliyetlerine ve sosyal yaşama katılımda sıkıntı yaşadığını fark ederse “Engel avı” aracılığıyla bildirimde bulunabilmektedir.Bildirim ile, yaşanan soruna daha kısa sürede çözüm  bulunması sağlanmaktadır.

Görselde engel avı projesinin linki yer almaktadır.

-----------------

Her engel grubuna göre  erişilebilir teknoloji ile ilgili güncel bilgilerinin takibi, ve uygulama çalışmaları yapılmaktadır.

Görselde Trakya Üniversitesi Engelsiz Üniversite Birimi’nin web sayfası bulunmaktadır.

-------------------------

Yüksek öğretim kurulu her yıl erişilebilir üniversitelere bayrak ödülleri vermektedir.Bu ödüller:  Mavi, turuncu, yeşil bayrak ödülleri ve erişilebilirlik nişanından oluşmaktadır:

2019-2020 Akademik yılında Yüksek Öğretim Kurulu  tarafından  Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Uygulama oteli binası turuncu bayrak ödülü için aday olarak gösterilmiştir,ekranda, turuncu bayrak adaylığı sertifıkası,  turuncu bayrak için aday gösterilen binaların görselleri yer almaktadır.

web ve sosyal medya aracılığıyla Engelsiz Platforma dahil olabilir, önerilerinizi, projelerinizi BİZLERLE paylaşabilirsiniz.

Görselde web adresi, mail adresi, instagram ve facebook adresleri bulunmaktadır.

BİR GÜN DEĞİL HER GÜN FARKINDAYIZ!