ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BİRİMİ

"Herkes için üniversite"

TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE ÇANAKKALE ZAFERİNİN YIL DÖNÜMÜNDE BİR DİZİ ETKİNLİK DÜZENLENDİ

18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıl dönümü dolayısıyla Trakya Üniversitesinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıl dönümü, tüm yurtta olduğu gibi Trakya Üniversitesinde de büyük bir coşkuyla kutlandı. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir program düzenledi. Programın sonunda büyük zaferin anlatıldığı “18 Mart Çanakkale Zaferi Karma Sergisi” ve konseri de sanatseverlerle buluştu.

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Eğitim Binası Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Dekan Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programı

Anma programı, saygı duruşunda bulunulması ve Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğrenci Korosu ve Orkestrası’nın İstiklâl Marşı’nı seslendirmesiyle başladı. Koro ve orkestranın Çanakkale temalı müzik dinletisiyle devam eden etkinlikte Dr. Öğr. Üyesi Gül Sakarya yönetiminde “Ah Bir Ataş Var” türküsüyle düzenlemesini Dr. Öğr. Üyesi Sela Can Dökmeci’nin yaptığı “Çanakkale Türküsü seslendirildi. Büyük zaferin yıl dönümü için seslendirilen türkülere Türkçe Öğretmenliği programı öğrencisi Yusuf Karakahraman da şiirleriyle eşlik etti.

Programın açılış konuşmasında Dekan Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden, Çanakkale Zaferi’nin tarihten silinmek istenen bir milletin yeniden doğuşunu simgeleyen eşsiz bir zafer olduğunu belirtti. Çanakkale Zaferi'nde adeta yeni bir tarih yazıldığını ifade eden Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden “Çanakkale Savaşları, yüzyılımızın en büyük savaşlarından biridir. Bir milletin varlığını ve bağımsızlığını sürdürme mücadelesidir. Yeni bir toplumun, yeni bir milletin doğuşuna zemin oluşturmuş, Cumhuriyet’in temel taşları atılmıştır. Çanakkale zaferi, Türk’ün ulusal savaş tarihine altın harflerle yazılmıştır. Bizlere bu büyük zaferin gururunu yaşatan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere büyük Türk ordusunun kahraman mensuplarını ve vatanı uğruna hayatlarını feda eden tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma, Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Veysi Akın tarafından yapıldı. “Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Şehitleri” başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Veysi Akın, Çanakkale Zaferi hakkında tarihi kesitlerden ve arşivden örnekler vererek Cumhuriyet’in kuruluşuna giden yolda kutlu zaferin yeri ve önemine dair açıklamalarda bulundu.

Program, “Çanakkale’nin Sırları” başlıklı kısa belgesel gösterimi ve Sınıf Öğretmenliği programı öğrencisi Tuğba Koyuncuoğlu’nun seslendirdiği Mehmet Akif Ersoy’a ait “Çanakkale Şehitlerine” şiirleri ile devam etti. Programın son etkinliğini Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Balkan Orkestrası gerçekleştirdi. Düzenlemesini Esat Kabaklı’nın yaptığı “Çanakkale Bugün Toz ile Duman” ve “İşte Bu Bayrak” eserlerinin solistliğini Müzik Öğretmenliği programı öğrencisi Batuhan Hasan, düzenlemesini Aylin Taşçıoğlu’nun yaptığı “Dayan Yüreğim Dayan” eserinin solistliğini ise Zehra Korucu yaptı.

Çanakkale Ruhu, Sergi ve Konserle Yaşatıldı

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi, tarihimizin şanlı ve unutulmaz zaferlerinden biri olan “Çanakkale Zaferi’nin” 107. yıl dönümünü her yıl olduğu gibi bu yıl da özel bir sergi etkinliği ile kutladı. Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı lisans öğrencilerinin eserlerinden oluşan sergi, Mehmet Akif Ersoy Eğitim Binası Fuayesi’nde sanatseverlere kapılarını açtı.

18 Nisan 2022 tarihine kadar açık kalacak sergide, genç sanatçılar tarafından oluşturulan Çanakkale temalı eserler yer alıyor. 18 Mart Çanakkale Zaferi Karma Sergisi’nde Azat Yıldız, Birsen Çakar, Derya Özkan, Didem Ocak, Esma Nur Sayan, Gülben Erdoğan, Hasan Hüseyin Özüpak, Nazlı Aslan, Nimet Erdoğan, Onur Eren Kurdoğlu, Özcan Bal, Saniye Er, Selcan Öztürk ve Tuğba Çeltikçioğlu’na ait eserler sergileniyor.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Topluluğu öğrencileri, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Sultan II. Bayezid Külliyesi Trakya Üniversitesi Sağlık Müzesi’nde verdikleri konserle ziyaretçilere ve sanatseverlere müzik ziyafeti yaşattı.

Müzikseverler tarafından ilgiyle izlenen konserde dillere pelesenk olmuş birbirinden güzel şarkılar ve türküler, Güzel Sanatlar Topluluğu öğrencileri tarafından yorumlandı. Solistliğini Batuhan Hasan, Zehra Korucu, Berfin Dursun ve Ceyda Durak’ın yaptığı konserde, “Çanakkale Bugün Toz ile Duman”, “Dayan Yüreğim Dayan”, “İzmir’in Kavakları”, “Fikrimin İnce Gülü”, “Bir Kızıl Goncaya Benzer”, “Eledim Eledim”, “İşte Bu Bayrak” adlı eserler seslendirildi.

Uluslararası öğrencilerin de katılımıyla gerçekleşen konserde, Öğrenci İşleri Daire Başkanı Türker Tüküç ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi personeli Şef Ömer Sakızcıoğlu da koro ve orkestrayı yalnız bırakmadı.